Maskinstation

Miniwrap og små baller hø sælges. Vi presser hø og laver wrap på Sjælland.

Vi kan tilbyde alle former for markarbejde, lige fra konsulentbistand til en samlet enterprise, hvor grovfodret bliver sået, gødet, høstet, samlet og stablet lige der, hvor du ønsker det.

Har du en velplejet mark med hestegræs, opkøber vi gerne det grovfoder du ikke selv kan bruge.

 

 

Er du til store baller? Fortvivl ikke- vi laver også wraphø i minibig

Vil du se vores store udvalg af miniwrap. Du vil blive overrasket- Wraphø og hø

Hvis du gerne vil lære mere om miniwrap produktion, så læs videre på denne side. Har du spørgsmål er du altid velkommen til at tage kontakt. Det er gratis og helt uforpligtende- skriv til os nu


Guiden til det bedste wraphø- som både din hest og dyrlæge vil elske.

Hest Der Smiler

Læs og undgå dyre fejltagelser.

Guiden er skrevet til hesteejere der gerne vil lære hele processen at kende. Den går ikke i detaljer med f.eks. plastik eller græssorter. Den er skrevet så du som kunde, bliver rustet til at handle med maskinstationer. 

Guiden tager udgangspunkt i miniwrap, altså de helt små baller. Det er præcis de samme krav og fremgangsmåde hvis du ønsker at lave minibig eller rundballer wraphø.

 

Hvordan laver man miniwrap 

Miniwrap laves i grove træk på samme måde, som man laver små høballer. Forskellen er, at græsset bliver wrappet, mens det stadigvæk er fugtigt. Der er dog en del, man skal tage højde for, når man laver miniwrap.

At lave wraphø er et håndværk der kræver erfaring og indsigt i hele processen. Det er ikke muligt at lave en præcis opskrift man kan følge slavisk hver gang. Hvor lang tid græsset skal ligge på skår eller hvor mange gange det skal vendes er en individuel vurdering af græsmarken og af vejret. Tidspunkterne i denne guide er derfor kun vejledende.

 

En rigtig miniwrap mark

Græsmark Og Pige

Det første og allervigtigste er markens beskaffenhed og hvilke græssorter den består af. Man kan ikke forvente, at lave godt wraphø til heste, hvis ikke udgangspunktet er i orden. At lave miniwrap er et præcisionsarbejde og derfor skal marken være plan og tør.

Miniwrapproduktionen starter i foråret, hvor markerne ved behov tromles for at undgå sten i maskinerne og miniwrappen. Ved behov kan man anvende en græsmarksharve, for at give luft til græsset og for at udjævne f.eks. muldvarpeskud.

 

 

Græsmarker skal gødes

Hvad enten marken dyrkes konventionelt eller økologisk, skal den gødes tidligt på foråret, gerne inden der kommer vækst i græsset. Græsser er generelt meget afhængige af næringsrigt jord og vil ofte selv udkonkurrere ukrudt, såsom tidsler og mælkebøtter.

Det er ikke et problem for hestene, at miniwrappen indeholder ukrudt, men de grove tidsler, kan give problemer i forhold til huller i plastikken, når man pakker miniwrap.

Græsset får også en grovere struktur, som betyder længere tyggetid og derved større spytproduktion hos hestene.

 

Hvornår høster man wraphø til heste

Vi laver miniwrap til heste og derfor høster vi relativt sent. En senere høst giver et lavere indhold af sukker og en grovere stuktur i miniwrappen. Vi tager 1. slet omkring 1, juni og 2. slet i august.

Som tommelfingerregel kan du gå ud fra at 2/3 af græsset skal være skredet. Det vil sige, at det har dannet en frøstand. Dette tidspunkt variere fra græssort til græssort, men ofte er det vejrudsigten der bestemmer høsttidspunktet.

Du vil gerne have så kort en tørringsperiode som muligt og derfor bør du gå efter tørt, varmt og gerne lidt luftigt vejr.

 

Skårlægning af græs til wraphø

Traktor Med SkivehøsterVi slår eller skårlægger græsset, med en skivehøster. Den fungere som mange små plæneklippere på en bjælke og efterlader græsset i hele strå bag ved maskinen.

Skivehøstere kan være monteret med crimber, som er en anordning, der sidder bag ved knivene, der knækker græsset og slår det i mindre stykker. Det giver en hurtigere tørring, men de fleste hestefolk foretrækker hø og wrap med intakte strå, da det giver hestene en længere tyggetid. Vi benytter Kvernland 2024 uden crimber med et vingefang på 2,4 meter.

Vi skårlægger ca. 10 cm over jorden. Jo tættere du kommer på jorden, jo større udbytte får du, men du risikere at få jord med i miniwrappen. Derudover kan man risikere ved for tæt skårlægning, at de stive græsstubbe laver huller i plastikken på de små baller, når de læsses af wrapmaskinen.

 

Tørring af wraphø i små baller

Vi arbejder ud fra devicen om, at jo mindre vi kører i marken jo bedre bliver resultatet. Når man kører i marken er der risiko for at forurene miniwrappen med jordpartikler og bakterier. Derfor vender vi kun græsset en til to gange og benytter en Claas Volto på 8.7 meter. Dette er med til, at holde prisen nede, da vi når mere end de fleste på en time.

Redskabet kaldes en splitter eller en høvender. Den fungere ved, at have flere små rotorer med fjedre på, der kaster høet bagud og bøjer stråene. Den skal indstilles så rotoreren er lige over jordoverfladen og må ikke ramme jorden, da dette vil forurene miniwrappen.

Ved at vende græsset tørrer det ensartet og de bøjede strå, tørrer væsentligt hurtigere end strå, der ikke har fået brudt deres overflade. Derfor splitter vi umiddelbart lige efter skårlægning.

Tørringsprocessen bør være så kort som muligt, for ikke at miste vigtige vitaminer.

Tørstofsprocenten skal være imellem 65 og 75 % hvis miniwrappen skal betegnes som hestefoder.

Som regel tager det to dage at opnå den ønskede tørstofsprocent.

 

Sammenrivning af wraphø til miniwrap

Traktor Og SkårNår græsset er tæt på at have den ønskede tørstofprocent, er det tid til at rive det sammen i skår eller rumper.

Vi bruger den sidste sammenrivning til at opnå den ønskede tørstofprocent og lader ofte høet ligge i skår en halv dag. Pas på med at lade det tørre for længe, da det kan gå stærkt, alt efter vejret.

Når græsset skal rives sammen bruges en maskine, der kaldes for en rotorrive. Den virker ved en eller flere rotorer med en diameter på 3-4 meter, der river græsset til siden og danner et skår.

Vi laver hovedsageligt miniwrap og benytter derfor en Claas rotorrive med en bredde på 3.3 meter.

Presseren til små baller laver det bedste og mest ensartede resultat, hvis skårene ikke bliver alt for store. Derudover giver den mulighed for at rive sammen på helt små marker, såsom hestefolde.

Presning af miniwrap

På tredje dagen skal græsset nu presses i små baller. Vi bruger en Welger presser, der som en af de få, er bygget til at presse miniwrap.

Det er vigtig, at benytte en presser, der er i stand til at presse ballerne hårdt nok. Jo hårdere småballerne presses, jo mindre luft er der i dem, hvilket er vigtigt for en korrekt ensileringsproces.

Presseren skal køre med nylon snor, da gammeldags hyssingbånd ikke kan holde til fugten inde i miniwrapballen.

For at opnå den ønskede vægt, presser vi småballerne så lange som muligt. Alt efter græssets egenskaber og hvor hårdt de er presset, komprimerer plastikken ballen væsentligt efterfølgende.

 

Wrapning af miniwrap

Umiddelbart efter at småballerne er blevet presset, skal de pakkes ind. Det er vigtig at dette sker så hurtig som muligt, da det ellers vil gå ud over kvaliteten. Særligt i varmt vejr er det vigtigt, da høje temperaturer accelerere nedbrydningsprocessen i wraphøet.

Vi bruger en Tawi 200 wrapper med to satellitter, der ruller strækfilmen om ballerne.

Ifølge producenterne skal der min. være 6 til 8 lag plastik, for at opnå en tæt indpakning af miniwrap. Vi bruger altid minimum 8 lag wrapfolie, men ofte 10 eller 12 lag. Jo grovere og mere tørt græs der skal pakkes ind, jo flere lag skal der på, for at opnå en lufttæt og holdbar indpakning.

 

Stabling og hjemkørsel af miniwrap

WraphøstabletDet er en skrøne, at der ikke må flyttes på wrap før luften er gået ud af dem. Når miniwrappen bliver pakket puster ballerne sig op og de er derfor sårbare over for spidse græsstrå eller sten. Så længe der passes på og ikke laves huller, kan de flyttes lige efter indpakning.

Producenten af wrapfolie anbefaler, at man stabler dem inden for 24 timer, da limen på plastikken vil gøre, at ballerne klistrer sammen, derfor opnås en bedre holdbarhed.

Miniwrap skal samles og stakkes så hurtigt som muligt, da der stor risiko for at fugle vil hakke hul i plastikken, hvis de bliver liggende på marken. Du kan med fordel bruge fugleskræmsler, hvis det ikke er muligt at samle miniwrappen samme dag, som de er blevet pakket.

Når vi samler wrappen på marken bruger vi en minilæsser med en særlig wraptang til miniwrap, den sikrer en skånsom håndtering og gør arbejdet hurtigere.

Tak fordi du læste med hele vejen. Vi håber du fandt teksten brugbar. Hvis du gerne vil lære mere om wrap og hø- så klik her